Pravidelná sanitace jako alfa a omega čistoty výčepního zařízení

Pravidelná sanitace jako alfa a omega čistoty výčepního zařízení

Sanitaci výčepu a trubek není radno podceňovat. Pivo je věc krásná, ale také zrádná (a to nejen v případech kdy nezůstane u jednoho).

Pivo v teple rychle kvasí a ulpívá ve vedení. To vede k tomu, že trubky a výčep se zanáší. Další pivo, které trubkami protéká váže nečistoty na sebe. Výsledkem je nepříjemná chuť a vůně a následně možné střevní potíže. Sanitaci je důležité provádět alespoň 1x za dva týdny. Jedná se o speciální proces, kdy se pomocí vody a speciální chemie dezinfikuje pivní vedení, včetně kohoutů a narážečů, aby bylo dokonale čisté, nezapáchalo, neměnilo chuť piva a nezpůsobovalo střevní potíže. Naše chemie na sanitaci navíc změkčuje vodu a tím zabraňuje usazování vodního i pivního kamene. Nemá negativní vliv na kovové součásti výčepu (například i sítka v kohoutech). Máme i certifikaci Pivovarnického ústavu, která deklaruje vhodnost a účinnost prostředku. Náš vymazlený přípravek Dopiline Lux se postará o dokonalou čistotu i ve vašem podniku.

Při zavíračce také doporučuji proplachovat vedení vodou. Díky tomu pivo nezůstane stát ve vedení a nekazí se. Věnujte se i kohoutům. Každý typ si žádá svoji péči. Chcete proškolit vaše zaměstnance? Ukázat, na co je třeba dát si pozor? Jsem k dispozici.

No a co domácí výčepy? Velmi oblíbené kostky? Jak tam na sanitaci? Určitě si pořiďte sanitační sadu a po každém čepování údržbu proveďte. Je to jednoduché a časová náročnost je zhruba půl hodinky. Díky řádné péči si prodloužíte životnost výčepu a když pozvete kamarády „na bečku“, netrhnete si ostudu. Ze zkušenosti vím, že na ty domácí výčepy se moc nemyslí.

Společně doladíme pivo k dokonalosti

Chcete vašim zákazníkům nabídnout lepší chuť a zážitek? Zavolejte mi a já vám ráda pomůžu.

Mohlo by vás zajímat

Moderní techniky čepování zajistí dokonale vychlazené pivo s jemnou pěnou a konzistentní chutí, která podtrhne zážitek z každého doušku.
Řezané pivo spojuje hořkost s jemností, míchané osvěží lehkostí a chutí. Přinášíme tipy, jak si je správně připravit a vychutnat.
Nedokonale čisté sklo kazí pěnu i chuť piva. Zjistěte, jak odhalit nečistoty a získat tipy na správnou přípravu sklenice před čepováním.