Nedokonale čisté pivní sklo

Nedokonale čisté pivní sklo

Jsme národ pivařů. Pivní kultura je u nás zakořeněna velmi hluboko. Jedno z našich prvenství ve světě se týká právě zkonzumovaného piva na hlavu.

Problematika kolem piva nás v Cheportu nenechává chladnými. Pro snazší údržbu výčepu, trubek, spuelboye a skla jsme vymysleli řadu Dopiline, která v nejednom podniku pomáhá k dokonalému zákaznickému zážitku.

Bohužel v některých podnicích stále narážíme na nevědomost ohledně správného mytí pivního skla. Díky tomu není chuť piva autentická a pěna není hustá a krémová, jak by měla být. Na řádcích níže popisuji, ke kterým nedostatkům dochází a jak je lze jednoduše řešit.

Pivní sklo je vkládáno do myčky

Možná si říkáte, že tohle přece nemůže mít vliv. Kde jinde dosáhnout skvělého mycího účinku než právě v myčce? Chyba lávky. Myčka sice myje při vysokých teplotách a ničí bakterie, pivní sklo se v myčce kazí, odírá se a díky chemii, která je obsažena v přípravcích do myček zůstává třeba i mastné.

Do vody ve spuelboyi se dávají prostředky na mytí nádobí a teplá voda

To je snad v pořádku, vždyť nádobí se tak umývá běžně a je čisté… nádobí ano, ale pivní sklo je něco jiného. Běžné prostředky na mytí nádobí velmi pění a mají různé vůně. Jejich složení může zanechávat na skle povlak nebo různá residua, která ovlivňují chuť piva.

Ve spuelboyi se umývá sklo od limonád, vína apod…

…a proč ne? Sklo jako sklo… Ne tak docela. Zde vadí právě zbytky slazených nápojů, které ulpívají ve Spuelboyi, zanáší kartáče a tvoří plísně. Nestačí pak jen spuelboy vypláchnout. Je třeba jej rozebrat a náležitě čistit. Navíc zbytky slazených nápojů mohou zůstat i na pivním skle a při čepování se potom na skle tvoří nechtěné bubliny.

Spuelboy se po ukončení směny nerozloží, nevyčistí

Jak zmiňujeme výše, ve spulboyi se usazují prostředky na mytí pivního skla, a také zbytky piva. Následně vzniká šlem. Šlem je slizký povlak, který při zanedbání údržby podporuje vznik plísní. A pokud mám špinavý spuelboy a jeho součásti, nemůžu mít čisté sklo. Doma se přece staráme o myčku, dřez, pračku…

Absence houbičky

Jasně, houbička, největší zdroj bakterií si asi říkáte. Houbičku na mytí pivního skla potřebujeme, umyje sklo opravdu do čista a při načepování piva se netvoří na skle nežádoucí bubliny. Znamená to ale, že s ní neumývám nic jiného, jen to pivní sklo. Neumývám s ní jiné sklo, jiné nádobí ani plochy okolo. Samozřejmě houbičku pravidelně měníme.

Výše jsem popsala pět, za mě zásadních, nedostatků v hospodách a restauracích. Možná si říkáte, že to přeháním. Věřte ale, že pivo je skvělý indikátor jakékoliv nedokonalosti.

Jak tedy na to?

Pokud v zařízení není prostor na spuelboy, s tím nepomůžeme. Radíme ale, aby před čepováním byla sklenice umyta čistou houbičkou pod tekoucí studenou vodou. I tohle k čistému sklu pomůže.

Spuelboy je odstavený, protože obsluha má zničené ruce? S tímhle také pomůžeme. Sama jsem hospodu provozovala a ruce jsem měla od neustálého máchání ve vodě s chemií opravdu zničené. Zejména v zimě to byl celkem problém. Kůže na rukou rozpraskaná a příležitost pro ekzémy a další kožní onemocnění byla na světě. V Cheportu jsme ale vyvinuli Čistič pivního skla, který je k rukám šetrný. Potvrzuji z vlastní zkušenosti. Během dvou týdnů používání byly moje ruce v mnohem lepším stavu. Další přidanou hodnotou je, že přípravek nenechává na skle kapky, voda po něm krásně stéká. Dávkování je velmi nízké, stačí lžička přípravku na 10l vody. V neposlední řadě je přípravek ekologický, takže nevypouštíte do přírody nic, co nepotřebuje.

Rozebrat a vyčistit spuelboy po směně zabere asi tak 10 minut. Aby byla ruční myčka v dobrém stavu, doporučujeme ošetření přípravkem Dopiline ACTIV. Při silném znečištění doporučujeme spuelboy postříkat přípravkem, nechat působit a následně omýt vodou. Pro kartáče doporučujeme lázeň, v níž je necháte ponořené přes noc. Před novou směnou opláchnete vodou. Dávkování je velmi šetrné, stačí půl deci na deset litrů vody.

Nyní máme čistý spuelboy, vhodný přípravek na sklo, tak si řekneme, jak ty sklenice správně umýt. Použitou sklenici nejdříve opláchneme vodou, a následně umyjeme na kartáčích. Vezme houbičku, namočíme vodou ze spuelboye a umyjeme sklenici ručně. Následně opláchneme čistou vodou. Tento proces využíváme i když bereme sklo z police, nestačí jen oplach vodou. Sklo neskladujeme dnem vzhůru, potřebuje dýchat.  

Chcete kolem údržby výčepu a skla poradit? Zavolejte mi. Do provozu mohu přijet a navrhnout správné postupy pro čepování piva a údržbu.

Společně doladíme pivo k dokonalosti

Chcete vašim zákazníkům nabídnout lepší chuť a zážitek? Zavolejte mi a já vám ráda pomůžu.

Mohlo by vás zajímat

Moderní techniky čepování zajistí dokonale vychlazené pivo s jemnou pěnou a konzistentní chutí, která podtrhne zážitek z každého doušku.
Řezané pivo spojuje hořkost s jemností, míchané osvěží lehkostí a chutí. Přinášíme tipy, jak si je správně připravit a vychutnat.
Nedokonale čisté sklo kazí pěnu i chuť piva. Zjistěte, jak odhalit nečistoty a získat tipy na správnou přípravu sklenice před čepováním.